Back 2 Mbo – Mijn verhaal + tips #School

17 augustus 2014

Het aankomende schooljaar ga ik naar het tweede jaar van het Mbo. Ik kan mijn eerste dag van het Mbo nog goed herinneren. De eerste schoolweek van een introductieweek, om elkaar en de opleiding te leren kennen. Het is zo ontzettend nieuw en niet alleen voor jou, maar ook voor de meeste klasgenoten is dit hun eerste dag als Mbo-student. Natuurlijk zitten er altijd leerlingen bij, die al een andere Mbo-opleiding gevolgd hebben, maar het grootste gedeelte is nieuw op de opleiding. Ik begon in een klas met 36 leerlingen in het begin van het eerste jaar op de opleiding Secretaresse niveau 3/4. Aan het eind van het jaar hoop ik mijn niveau 3 diploma te behalen en het jaar daarna mijn niveau 4 diploma.

Maar goed, ik vond mijn allereerste schooldag op het Mbo echt vreselijk spannend. Dit kwam deels omdat ik totaal onvoorbereid was en totaal geen idee had van het feit wat me te wachten stond. De eerste dag waren we vrij om te zitten waar we wilde, ik was best nerveus om iemand aan te spreken. Maar het viel gelukkig niet op, omdat iedereen dat was. De volgende dag had onze trajectbegeleider (een soort mentor op het Mbo) ons in groepjes ingedeeld en werd ik ingedeeld met Pascalle, waarmee ik nu nog steeds vriendinnen mee ben. Het was fijn om in ieder geval één iemand te hebben, waarmee je kon opschieten.

Tip 1: Wees jezelf en zoek aansluiting bij mensen, waarvan je zeker bent dat je het daar gezellig mee gaat hebben. Je zit voor jezelf op het Mbo en niet voor een ander. Dit is weer een nieuwe kans om te zijn wie je bent, dus pak deze kans.


Na de introductieweek begonnen we met de ‘echte’ lessen. Wat me het meeste opviel is dat het Mbo een stuk zelfstandiger is als de middelbare school. Ik kwam vanaf een school waarvan als je erom vroeg heel veel begeleiding kreeg. Hier moet je altijd je probleem zelf oplossen en als je een vraag hebt aan een klasgenoot vragen. Als je wat aan een docent vraag krijg je vaak te horen, dat staat in je boek of vraag maar aan een klasgenoot. Het is best frustrerend, omdat je vaak al gezocht hebt naar het antwoord.

Tip 2: Alleen wat wordt gezegd en vermeld moet je noteren. Dit kan simpel weg huiswerk of leerstukken zijn, maar schrijf ze op. Zo heb jij altijd alle gegevens die je moet hebben en heb jij altijd op tijd je taken af. Ook eventuele mededelingen moet je noteren. Docenten op het Mbo zijn niet zo van het herhalen en zeggen alles maar één keer.

In oktober had ik mijn eerste toetsweek. Mijn trajectbegeleider had ons al gewaarschuwd dat we op tijd moesten beginnen met studeren, want we moesten ook echt heel veel informatie kunnen onthouden. Maar ik was een beetje dwars en heb alles op het laatste moment geleerd. En nu geef ik toe dat ik best een makkelijke leerling bent, maar het is heel erg stressvol, als je alles op het laatste moment nog moet studeren.

Tip 3: Begin op tijd met het maken van samenvattingen en begin van tevoren met leren


Voor mijn opleiding moest ik ook diverse boeken kopen. De meesten waren rond de €50,– stuk, wat ontzettend veel geld is, als je ongeveer 10 boeken moet aanschaffen. Daarom heb ik mijn boeken bijna allemaal tweedehands gekocht. Sommige boeken die €50,– waren heb ik gekocht voor ongeveer €10,–

Tip 4: Koop je boeken tweedehands via bijv. Bol.com. Als je de IBan invult bij zoeken, kom je automatisch bij het boek terecht, wat je moet aanschaffen!


In de loop van de tijd kreeg ik wat meer vriendinnen op de opleiding, eigenlijk kan ik het met bijna iedereen wel goed vinden. Sommige mensen gaan weg in de loop van het eerste jaar en er komen ook steeds nieuwe leerlingen bij. Wat voor mij een teleurstelling was, was dat bijna iedereen wel uit een andere stad/dorp kwam. Ikzelf woon in de stad, waar ik studeer. Maar de meesten kwamen van verder.

Tijdens mijn opleiding werken wij via een soort ‘praktijkboek’ waarin allerlei opdrachten staan, die secretariële taken zijn.

Tip 5: Maak je eigen opdrachten en geef geen opdrachten aan anderen. Deze mensen doen vaak alleen maar aardig tegen je, zodat ze opdrachten kunnen krijgen. Dit zijn geen vrienden, want je hoort alleen iets van ze, als ze je nodig hebben.

Eigenlijk moet je gewoon jezelf zijn en  je opleiding moet afmaken! Ik ben nog steeds niet zeker van mijn opleidingskeuze, maar ondanks dat maak ik dit toch af!

Ik wens iedereen het komende schooljaar veel succes op de basisschool, middelbare school, mbo en hbo! 

2 Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Vorige Volgende
%d bloggers liken dit: